20
февраль
2025
Оқушыларын тамақтандыруды ұйымдастыру
Меновное орта мектебінің оқушыларын тамақтандыруды ұйымдастыру
2024-2025 оқу жылы
2024-2025 оқу жылы
Дұрыс тамақтану – қазақстандық оқушылардың салауатты өмір салтының маңызды құрамдас бөлігі және мемлекеттік органдар мен қоғам тарапынан ерекше назар аударылатын басым бағыттардың бірі.
Дұрыс тамақтану мен спортпен шұғылдану – Меновнов орта мектебінің оқушыларына ерте жастан қалыптастырылатын дағдылар. Бұл әдеттер аурулардың алдын алуға, олардан арылуға және интеллектуалды әрі физикалық күш-қуатты қалпына келтіруге көмектеседі.
Меновное мектебінің асханасы 130 орынға есептелген. Сумен жабдықтау жүйесі (орталықтандырылған суық сумен жабдықтау жүйесі), кәріз, жылу, жарықтандыру және желдету жүйелері жұмыс күйінде.
Барлығы 686 оқушы мектеп асханасында тамақтанады. Оның ішінде 334 оқушыға тегін ыстық тамақ беріледі: 1-4 сыныптардан – 290 бала, 5-11 сыныптардан – 43 бала. Бұдан бөлек, буфеттік тамақтану қарастырылған.
Мектеп директоры бекіткен жұмыс жоспарына сәйкес, мектеп асханасына ай сайын оқушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру мен сапасын тексеру мақсатында рейдтер жүргізіледі.
2025 жылғы 20 ақпанда асхананың санитарлық жағдайымен, тамақтануды ұйымдастыруға арналған құжаттардың бар-жоғымен және оларды толтыру сапасымен, мәзірді талдаумен және ас үй ыдыстарының жай-күйімен танысу мақсатында кезекті тексеру жүргізілді.
Рейдке қатысқандар:
• Нугуманова Ж.А. – тәрбие және әлеуметтік жұмыстар жөніндегі директордың орынбасары, • Турушева Т.М. – медицина қызметкері, • Бескенова Р.Б. – Қамқоршылық кеңесінің мүшесі, ата-ана өкілі, • «Айтас мп» ЖШС-нің еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау инженері.
Тексеру барысында асхана қызметкерлерінің арнайы киімдері бар екені және олардың сақтау талаптарына сәйкес сақталатыны анықталды. Барлық қызметкерлердің медициналық кітапшалары бар және олар медициналық тексеруден өткен.
Асханада жабық типті бактерицидті сәулелегіштер қолданылады. Тазалау кестелері (жалпы тазалау кестесін қоса алғанда) және оқушылардың тамақтану режимінің кестесі бар.
Мектеп асханасында қажетті құжаттама жүргізіледі:
• С-витаминизация журналы, • Тағам сапасын органолептикалық бағалау журналы, • Тоңазытқыш жабдықтардың температуралық режимін тіркеу журналы, • Дайын тамақ өнімдерінің бракераж журналы, • Бұзылуға бейім тамақ өнімдерінің бракераж журналы.
Өнімдерді сақтау санитарлық нормаларға сәйкес жүзеге асырылады.
Бекітілген екі апталық мәзір бар, сондай-ақ 1–4, 5–9 және 10–11 сынып оқушылары үшін жас ерекшеліктеріне сәйкес күнделікті мәзір әзірленген. Барлық азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін растайтын ілеспе құжаттары бар: мемлекеттік тіркеу куәлігі, сәйкестік декларациясы, сәйкестік сертификаты, ветеринариялық құжаттар.
Мектеп асханасында сынған ыдыс жоқ, барлық ыдыс санитарлық нормаларға сәйкес өңделеді (Санитарлық-эпидемиологиялық қызметтің қорытындысы – № F.01.X.KZ39VWF00018371, 29.11.2019 ж.).
Асхана эстетикалық жағынан дұрыс безендірілген, жеткілікті орынмен қамтамасыз етілген.
Рейд қорытындысы:
ШҚО білім басқармасы Өскемен қаласы бойынша білім бөлімінің «Меновное орта мектебі» КММ оқушыларын тамақтандыру нормативтік талаптарға сәйкес ұйымдастырылған.
Мектеп әкімшілігі оқушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру, тағам дайындау сапасы, азық-түлік салмағының сақталуы, дайын өнімнің шығуы, санитарлық-гигиеналық нормалардың сақталуы және оқушылардың асханаға келуі бойынша әкімшілік-қоғамдық бақылауды қамтамасыз етеді. Асханада мектеп әкімшілігі мен мұғалімдер кезекшілік атқарады.
Оқушыларды тамақтандыру мәселелері директор жанындағы кеңестерде, педагогикалық кеңестерде, ата-аналар жиналыстарында және Қамқоршылық кеңесінің отырыстарында қарастырылады.
Оқушылардың ыстық тамақ сапасын жақсарту мақсатында тамақтануға қанағаттану деңгейін жүйелі түрде бақылау, асхананың, ас үй ыдыстары мен арнайы инвентарьдың санитарлық жағдайын күнделікті қадағалау қажет.
ШҚО білім басқармасы Өскемен қаласы бойынша білім бөлімінің «Меновное орта мектебі» КММ Мектеп әкімшілігі
Организация питания обучающихся Меновновской средней школы
в 2024-2025 учебном году
в 2024-2025 учебном году
Здоровое питание — важная составляющая здорового образа жизни казахстанского школьника и одно из приоритетных направлений, на которое обращено пристальное внимание как государственных органов, так и общественности.
Здоровое питание и занятие спортом — привычки, которые прививаются систематически с ранних лет обучающимся Меновновской средней школы, помогают избавиться от заболеваний, предотвратить их развитие и содействуют восстановлению интеллектуальной и физической энергии.
Столовая Меновновской школы рассчитана на 130 мест. Система водоснабжения (централизованная система холодного водоснабжения), водоотведения, теплоснабжения, освещения, вентиляции находится в рабочем состоянии.
Жсего в школьной столовой питаются 686 обучающихся. Из них 334 школьника обеспечены бесплатным горячим питанием, среди 1-4 классов – 290 человек, среди 5-11 классов – 43человека, кроме этого, имеется буфетное питание.
Согласно плану работы, утвержденным директором школы, ежемесячно в школьную столовую осуществляются рейды по проверке организации и качества питания обучающихся.
20.02.2025 г. осуществлен рейд с целью ознакомления с санитарным состоянием помещения столовой, наличию документов по организации питания и качеству их заполнения, анализа меню и состоянием кухонной посуды.
В состав группы, осуществляющей рейд, вошли Нугуманова Ж.А. заместитель директора по воспитательной и социальной работе, Турушева Т.М. медицинский работник, Бескенова Р.Б. родитель - член Попечительского совета, инженер по безопасности и охране труда ТОО «Айтас мп».
В процессе рейда выяснилось, что у персонала пищеблока в наличие имеется специальная одежда, соблюдаются условия их хранения. В наличие имеются медицинские книжки с отметкой о прохождении медицинского осмотра.
В помещении пищеблока используются бактерицидные облучатели закрытого типа. Имеются графики уборки (включая генеральную уборку), график режима питания обучающихся.
В школьной столовой ведется необходимая документация: журнал С-витаминизации, журнал органолептической оценки качества блюд, журнал учета температурного режима холодильного оборудования, журнал бракеража готовой пищевой продукции, журнал бракеража скоропортящейся пищевой продукции. Хранение продуктов осуществляется в соответствии с санитарными нормами.
В наличие имеется утвержденное двухнедельное меню, а также актуальное ежедневное меню для каждой возрастной группы детей 1–4-х, 5–9-х и 10–11-х классов. Имеются сопроводительные документы, документы об оценке (подтверждении) соответствия продукции (товаров), подтверждающих ее безопасность, документы нормирования (свидетельство о государственной регистрации продукции, декларация о соответствии, сертификат соответствия, ветеринарный документ).
В школьной столовой используется посуда без сколов, которая обрабатывается в соответствии с санитарными нормами (Заключение СЭС на пищеблок -№ F.01.X.KZ39VWF00018371от 29.11.2019 г.).
Обеденный зал эстетично оформлен, обеспечен достаточным количеством посадочных мест.
Итоги рейда: питание обучающихся КГУ «Меновное орта мектебі» отдела образования по городу Усть – Каменогорску УО ВКО осуществляется в соответствии с нормативными требованиями.
Администрацией школы организован административно – общественный контроль за организацией питания, качеством приготовления пищи, закладкой продуктов, выхода готовой продукции, за соблюдением санитарно-гигиенических норм приготовления блюд, за посещаемостью обучающимися столовой в соответствии с установленным графиком питания, организовано дежурство администрации и педагогов по столовой.
Вопросы организации питания обучающихся рассматриваются на совещаниях при директоре, на заседаниях педагогического совета, на родительских собраниях, заседаниях Попечительского совета.
С целью улучшения качества горячего питания обучающихся следует систематически осуществлять мониторинг удовлетворенности качеством школьного питания, ежедневно следить за санитарным состоянием столовой, кухонной посуды и специнвентаря.
Әкімшілік
КГУ «Меновное орта мектебі»
отдела образования по городу Усть – Каменогорску УО ВКО

